Sini2 Baca Kisahku

Assalamualaikum..hai semua~~
terlalu lama PC tak mengupdate blog..kesiannya blog PC..dah bersarang..
Tak ade sapa2 pun nak datang sejak tukar url ni..tapi takpe, misi lepas ni ialah blogwalking~
walaupun cuti dah lepas, tapi PC nak cerita jugak..sebab tak tahu nak cerita apa..
aktiviti masa cuti dipenuhi aktiviti masak-m
emasak ye puan2..
Antaranya...
Kek coklat kukus resepi dari blog cik aied telah diolah serta diubahsuai menjadi resepi saya sendirian berhad..haha

Ayam tanpa suntik masak merah..(mak PC kata pedas gila..haha..kesian mak kepedasan)
So..pasni puan2, sila la kurangkan pedas ketika memasak..


Okay..ni pulak resepi oleh Kak Sanisah...Sepatutnya potato spring kn..tp dah jadi macam potato crisp pulak...tapi yang penting, habis dimakan jugak~
Oh ye, kalau nak lagi cantik dan sedap, letak la mayonis..mayonis kat rumah tu dah habis gara2 anak2 sedara saya yang begitu excited menghabiskannya..aduhai..



Ni waktu malam kenduri arwah..saudara-mara datang memeriahkan majlis..


Kakak saya begitu sibuk menghidangkan makanan..

PC hidangkan yang ini pulak....:)

Tomyam yang dimasak oleh kakak PC..beria2 dia nak masak..So, bila dia yang masak, PC kena sediakan bahan jela..


Okey, yang ni seriously ape ek..terlupe pulak...haha...
Oh ye, nama masakan ni ialah JERUAN...ni masakan orang Jawa tau..:)
siapa2 yang nak kahwin dengan orang Jawa, belajar la makan..


yang ni pulak tak tahula pe namanya..
ni selalu ada time kenduri kawin kat kampung2..Orang Jawa la selalu masak..Melayu pun ada jugak..Kawan PC iaitu Wahida memang suka makan makanan yang berunsur kentang ni..


Ni pulak Puding Pelangi yang tak jadi..sedihnya..tengah syok2 buat..pastu tersenggol pulak..jadi, tak nampak la macam pelangi...

Ni masa nak buat Apam Polka Dot..
Resepi cari sendiri ye puan2..:)

Sepatutnya buat Apam Polka Dot, tapi...biasalah..bosan pulak buat corak sama..PC buat la bentuk 'LOVE'.. Cantik tak??
Ni belum dikukus lagi...


Tadaaa~~

Baiklah, itu sahaja..
Jumpa lagi..:)



9 ulasan:

cik aied berkata...

adik pun suka makan makanan berasaskan kentang jugak lah! :(

Putri Cahaya / Cikgu Amira berkata...

alaa..nk jugak nama dia diletak..haha..kn saya dah mention nama awak, cukuplah..hehe

fiQ'Ra berkata...

alamak! lapar lapar..hehe

MiSz fiFiEyQa berkata...

Wah mira pndai ko masak ye?da leh kawen ni.hehe

Putri Cahaya / Cikgu Amira berkata...

FIq'Ra : haha..makanlah kalau lapar..
fiqa : xdelah..ni masa bosan2 je..kalau x, xde masa nak buat mende2 ni..

Sara Ali berkata...

seronoknya tengok pic2 tu,,
lauk semuanya sedap2...

tpi mcm mna erk nk wat apam Polka dot tu...
hehehe

Putri Cahaya / Cikgu Amira berkata...

Sara Ali: apam tu, resepi ade je kot kt intnet..sbb akk sy ckp cri je kt intnet..ni sy blaja dr dia..:)

Cikgu Fikri berkata...

mira tak bagi aku sikit pun...huhuuhuhhu :)

Putri Cahaya / Cikgu Amira berkata...

fikri:
alaaa..nanti aku buatkan bawak g klas ok! :D