Resepi Jeli Kelapa

Sedapnya tengah2 panas ni makan jeli kelapa kan..

Baiklah, aku kongsi resepi membuat jeli kelapa ni..

BAHAN-BAHAN:
Agar-agar 2 pek (6g) -selalu aku basuh dulu
Air kelapa (1 jag - 1000 ml)
Air biasa (2 jag - lebih kurang 2000 ml)
Gula secukup rasa (nak manis gila, letak banyak2)
Isi kelapa yang dipotong halus2 - ikut suka nak buat jadi macam mana pun ye

CARA-CARA:
Masak air dalam periuk.
Masukkan gula dan agar-agar.
Kemudian, dah didih tu baru masukkan air kelapa.
Masak sehingga air mendidih dan gula pun larut.
Tapis dahulu dalam jag sebelum dituang di dalam bekas seperti di atas.
Kalau tak ditapis, nanti ada agar2 yang berketul2 jadi pelikss pulak,..
Akhir sekali, tabur2 la isi kelapa macam kat atas tu..
Aku suka isi kelapa, jadi banyak la isi kelapa yang aku tabur tu..haha..
Kemudian, biar seketika sebab masih panas..Agak2 dah sejuk, masukkan la dalam peti ais..
Esok2 boleh makan...yummmmss~












Tiada ulasan: