Assalamualaikum!
hari ni aku nak kongsi resepi ni..
memandangkan ada terung kat dalam peti ais dan aku pulak
memang tak minat sayur terung..makanya aku teringat ada satu kedai tu jual
terung goreng tepung..macam sedap je..jadi, aku cuba la buat kat rumah pulak..
Baiklah, apa yang kita perlukan?
BAHAN-BAHAN :
Terung panjang/bulat (Wajib ada! katanya terung goreng
tepung kan..)
Tepung gandum 3 sudu besar
Tepung jagung 3 sudu besar
Air suam (lebih kurang setengah gelas)
Garam secukup rasa (aku selalu letak dalam 1 setengah sudu
kecil)
Kunyit (1 sudu kecil pun cukup)
Minyak masak
*Kuali dan sudip - ni sangat penting ye :D
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Adun (tepung gandum, tepung jagung, air suam, garam dan
kunyit) secukup rasa.
2. Terung kalau yang panjang potong bulat-bulat dan
nipis-nipis, kalau yang bulat sebiji tu, potong ikut suka korang, yang penting
tak besar sangat dan nipis. (YANG PENTING, NIPIS!! BARU SODAP DAN RANGUP)
3. Celup terung tu dalam aduan tadi.
4. Goreng dalam minyak yang sedang panas.
5. Angkat dan siap dihidang!
P/s: Kalau nak lebih crispy, lepas potong2 terung tu,
masukkan dalam peti ais sekejap sebelum goreng.. Cuba la ea.. :)
Tadaaaa!!
Ok, tetiba aku dah suka terung.. :D
Tapi kena buat jadi gini la,..sedap dan rangup!
Kalau masak yang tumis2 bagai semua tu buat tekak aku
loya..errr..haha
ok la..
adioss~~
1 ulasan:
sedap nampaknya..
Catat Ulasan