Pucuk Paku Goreng Belacan

Bahan-bahan :
  • 1 ikat pucuk paku (aku ambik daun dia je, ikut korang la nak macam mana..haha)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 sudu makan udang kering/ ikan bilis pun boleh (dikisar)
  • cili padi (dikisar)
  • sedikit sos tiram
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • sedikit air (ni aku dah campur dalam mesin kisar)
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga ada bau yang enaksss. 
  2. Masukkan sos tiram secukupnya. Kacau sebati.
  3. Akhir sekali masukkan pucuk paku. Kacau lagi hingga sedikit layu. (jika kurang masin boleh tambah garam)
  4. Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan.
p/s: simple je kan..untuk yang malas macam aku, nak senang dan cepat, kisar je..haha :D kalau korang nak tumbuk guna lesung pun boleh..lebih moist dan maglek..
ops..lupa nak ambil gambar..mula2 aku ingat nak ambil gambar..bila dah makan2, baru teringat..tapi dah masuk perut pulaks..

Bahasa jawa
Maglek - lebih rasa lemak + kawww2




Sumber : Dapurku Sayang











Tiada ulasan: