Contest Cerpen Sesedap Rasa

Setelah bersenam2 ke blog2 yg lain..Tiba2 ternampak 1 contest yg agak menarik..
So..
pe lg..
join..







Haha..
oleh kerana hari ni hari jadi PC…
Maka..
PC join contest ni..
Ok..
Cerpen ni kan cerpen sesedap rse..jd nye ssdap rse seenak bicara PC la ye karang cerpen ni smentara tgh kebosanan ni..
Kalau boleh PC nk bagi tajuk:
Taksi

Cerita bermula begini..



3


2


1

Saya Taksi..
Saya tak tahu kenapa nama saya Taksi..
Saya tak besar dan saya tak kuat..
Tapi saya tak kisah sebab ada orang sayang saya.
Nama dia Jericho Rosales..Jericho seorang yang sangat tampan, kacak, bergaya, disukai semua golongan bernama wanita bukan lelaki kecuali gay..Jericho juga pandai menari dan nampak 'charming' sehingga seorang gadis comel, Ain Zulaikha terpikat akan Jericho Rosales..


Ni la Ain..Makwe Jericho..Comel kan..Macam saya..Saya ni suka perasan..
Saya tak kisah sebab saya memang comel pun..
Tapi mereka ni tak macam makwe dan pakwe pun..Sebab..Jericho ni tak romantik la..Aisehh..Kadang-kadang Jericho selalu menyakitkan hati Ain Zulaikha..Tapi..
Ain Zulaikha ni sabar jela dengan perangai Jericho..Ain Zulaikha tetap sayang gila-gila kat Jericho..
Saya selalu dengar Ain Zulaikha panggil Jericho dengan nama manja iaitu “Koko laling” sebab akhiran ‘Cho’ tu dah jadi kata ganda pulak..Saya akan tertawa bila terdengar nama panggilan Jericho tu..Kadang-kadang saya pun panggil Jericho macam tu..Tapi dia buat tak tahu je..Geramnya saya rasa..


Jericho suka suruh saya temankan dia dan Ain Zulaikha..Setiap kali hujung minggu mereka akan keluar ‘dating’..
Nanti mereka akan ‘calling-calling’..
Ain Zulaikha : “Koko laling..Nanti kita jumpa kat Kedai Makan Bosan ye..Ain tunggu kat sana..Koko laling tak payah jemput Ain tau”
Jericho Rosales : "Ok Ain..Nanti I bawak Taksi sekali macam selalu.."
Saya ni kira macam pengawal peribadi Jericho..Selalu je kena ikut Jericho..


Jadi, pada hari Ahad yang indah tu mereka pun makan-makan la dulu sebelum pergi jalan-jalan..
Kena isi perut dulu, kalau tak saya pun tak larat nak angkat mereka kalau mereka tiba-tiba pengsan.. Mereka mesti order makanan yang sama..Kadang-kadang saya fikir, “Diorang ni tak bosan ke pergi tempat sama dan makan pun tempat sama? Bosan..bosan”


Selepas makan, kami pun keluar dari Kedai Makan Bosan tu..Kami pun jalan..Saya pakai loceng, jadi bila saya berjalan mesti akan kedengaran bunyi loceng.. “Cing..cing..cing”

Tiba-tiba saya terdengar ada bunyi lain..
Saya hayati dan saya kenal bunyi tu..
“Cing..cang..cing..cang..Ada mesej la”
Telefon Jericho berbunyi..Rasa macam nak nyanyikan lagu Wonder Pet jelah..
“Telefon..telefon berbunyi..ada haiwan dalam bahaya”
Cukuplah menyanyi..saya penat berjalan..
Saya dengar Jericho macam mengomel sesuatu..
Rupa-rupanya dia dapat mesej..
Begini mesejnya:
“Weh, share kredit dgn aku”
Muka Jericho macam agak bengang dengan mesej yang dia dapat..Ain Zulaikha pun mengambil telefon tersebut lalu membaca mesej itu..
Ain Zulaikha tersenyum-senyum..
Maka Ain Zulaikha pun berkata dengan penuh kelembutan gaya ala-ala wanita melayu tengah + 60an..
“Ala Koko laling..Bagi jelah..Kan adik Koko jugak”
Jericho menjawab, “Mana boleh. Dia tu pemalas. Suruh kerja tak nak. Kerjanya goyang tangan dengan kepala je”
Ain Zulaikha membidas macam debat ala parlimen, “La, Koko ni kedekut la. Tapi takpe, walaupun kedekut tapi Ain tetap sayang Koko”
“Sebab tu I sayang U, Ain Zulaikha”, kata Jericho dengan muka yang agak miang keladi..
Saya berasa bosan di situ dan meliwat tengok mereka.. Maka, saya macam nak balik je..
Saya pun berlalu dari situ..Mereka tidak menyedari ketiadaan saya di situ..
Tidak lama selepas itu..
Tiba-tiba saya terdengar sesuatu..
“Hoi..Kalau talak naik teksi buat apa mau panggil-panggil ma..Gila punya olang..”
Saya pun menoleh dengan agak terpinga-pinga..Rupa-rupanya Jericho dan Ain Zulaikha memanggil-manggil nama saya..Tapi saya tak dengar.. Patut la drebar teksi tu berhenti..Saya rasa drebar teksi tu perasan..Yelah, dia ingat Ain Zulaikha yang cantik menawan tu nak naik teksi la tu..Tapi sebenarnya tak..Saya terharu sebab mereka sedar akan ketiadaan saya..Lalu saya berlari dengan alunan loceng ke arah mereka..Macam ala-ala Hindustan..Ain Zulaikha pun memeluk saya..Jericho pulak memeluk Ain Zulaikha..Ain Zulaikha terpana dan merenung Jericho..
“Opps, sorry..Tersilap peluk pulak..Hehe..”, Jericho tersengih-sengih..
Ain Zulaikha pun berkata, “ Hah..Sengaja la tu.”
Tiba-tiba je Ain Zulaikha bergerak selangkah dari situ lalu terus menyanyikan sebuah lagu..Sebenarnya Ain Zulaikha tak menyanyi pun, cuma 'miming' sahaja..Ain Zulaikha bukak lagu ni..Maka, mereka berdua pun menari-nari di tepi jalan bawah pokok tak ada daun menyanyi-nyanyi lagu ni..Beginilah lagunya..


Maka..Tamatlah kisah saya sebagai seekor kucing yang bernama ‘Taksi’..Saya akan sentiasa disayangi dua insan bernama Jericho Rosales dan Ain Zulaikha..Sebabnya saya Taksi yang comel..
..Tamat...

Tatabahasa baru x boleh percayai:
Meliwat - meluat
Talak - tak nak
Olang - orang
Taksi pun berkata-kata: Ni la hadiahnya..

Taksi dah penat bercerita tentang kisah hidupnya..
Dengan ini mengumamkan..
Mereka2 yg brtuah untuk terpilih mengarang cerpen sesedap rase jatuh kepada:
Kak Usna
Untie MM
Una my kazen
dan spe2 yg brminat boleh la join ye..

p/s : sorry utk cerpen yg agak mmbosankan..PC x pandai buat jenaka..huhu..sedih2..harap sudi membca dan tinggalkan komen yg mmberangsangkan..
ok la..
bye2..

13 ulasan:

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

Bestnya... pandai karang cerpen... Auntie tak tau la sama ada, ada talent lagi ke tak.. nanti kena cari ilham tgh2 malam pukul 3 pagi.. gaknya baru jumpa.

Putri Cahaya a.k.a MiRa berkata...

huhu..
xpe cik..
:)
x pkse pun..klau nk join..join laa..:)
klau ade mse trluang..

hatima berkata...

hey , goodluck !

Putri Cahaya a.k.a MiRa berkata...

thx tima..:)

Ain Zulaikha berkata...

hai thanks join, apa2 update akan diberitahu :) hehehe gud luck :)

Putri Cahaya a.k.a MiRa berkata...

thanks a lot..=)

Cikgu Fikri berkata...

wah...
ko ngan aieda mmg letup..
bler cikgu BM dh mnegarang cerpen mmg letop..
huuhuh :)

Bayu Kenangan berkata...

good luck

Putri Cahaya a.k.a MiRa berkata...

fikri: haha..letup la sgt..
bayu : thanks..:)

Ain Zulaikha berkata...

ADA UPDATE UNTUK CONTEST INI, SILA TINGGALKAN KOMEN

http://ainzulaikhas.blogspot.com/2010/12/update2-contest-cerpen-sr.html

Ain Zulaikha berkata...

ADA UPDATE UNTUK CONTEST INI, SILA TINGGALKAN KOMEN

http://ainzulaikhas.blogspot.com/2010/12/update2-contest-cerpen-sr.html

pu3 nonsense berkata...

sweet...koko laling... all the best....

Putri Cahaya a.k.a MiRa berkata...

thanks sudi baca..:)