Hikmah Janggut



Hai semua..
Hari ni nak kongsi satu info yang telah saya baca dalam satu website..
Walaupun sebenarnya agak geli dengan janggut, tapi rupanya ada hikmah simpan janggut ni..
Oppss..untuk peringatan, saya seorang perempuan ye..
Saya tak berapa suka lelaki yang ada janggut ni, dan satu lagi rasa geli bila janggut tu kena kat muka..
sebab Abah ada janggut..dululah..
errrrrrrrrr~
lagi2 kalau Abah baru cukur, rasa kasar2 gitu..hehe..meremang bulu tengkuk ni..
Walau macam mana pun, saya terpaksa akui kebenaran dan hikmah jika lelaki menyimpan janggut..
Baiklah, mari kita baca hikmah janggut ni ye..



Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu.
Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.
Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.
SUBHANALLAH!
Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu. 
Ini sekali gus jadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.

Sumber : SINI
















3 ulasan:

`Aine`Ainun* berkata...

salam singgah Cikgu Amira..=)

dulu saya suka orng ada janggut,
sekarang tidak lagi..=)

Putri Cahaya / Putri NAJ berkata...

Laa..kenapa pulak? :)
actually saya pun x berapa nak suka..tapi ia sunnah kan..:)

lutfi asnawi berkata...

terdapat ulama' yg mngatakan haram bg lelaki muslim yg punyai janggut tetapi dicukur tanpa keuzuran. krn ianya sunnah yg kekal.. ~♥thereaderislamic♥~